Als online ondernemer begint je bedrijf steeds beter vorm te krijgen en je doet er alles aan om er een groot succes van te maken. Maar wat ontbreekt er nog aan? Juist: klanten! En dan met name de klanten die precies in jouw doelgroep vallen, oftewel: je ideale klanten.

Je krijgt het maar niet voor elkaar om een constante stroom op gang te krijgen. Frustrerend, want waarom lukt dat nou niet? Meestal komt dit door meerdere factoren, maar vooral door een stuk basis. Ik noem dit ook wel de fundering van je bedrijf. Veel ondernemers besteden hier onvoldoende aandacht aan of slaan het zelfs helemaal over. 

Allereerst wil ik je even een hart onder de riem steken. Je bent namelijk zéker niet de enige die het (nog) lastig vindt om de ideale klant online te vinden. Sinds kort host ik een aantal rooms op Clubhouse en één room gaat over het vinden van online klanten. Ik merk dat veel ondernemers hier tegenaan lopen. Ze laten zich verleiden door een stuk marketing die niet bij hun waarden past. Het gevolg is dat ze niet authentiek zijn en dat ze verbinding met potentiele klanten proberen te leggen die niet vanuit hun ‘ware ik’ komt. Mijn advies? Stel vast wie jouw ideale klant is, wees authentiek, maak een aansluitend aanbod en tot slot: geef niet op! Hieronder ga ik daar dieper op in.

In het opzetten van je business begin je met jezelf een hele belangrijke vraag te stellen: wie is je ideale klant? Met wie wil jij werken? En welke verlangens en problemen heeft jouw ideale klant?  Door in de huid te kruipen van je ideale klant ben jij in staat of hem of haar ontzettend goed te helpen. Ook weet je hoe je diegene moet aanspreken. 

Krijg helder wie jouw ideale klant is

Potentiele klanten zullen al gauw in de gaten krijgen dat jíj́ degene bent die de oplossing kan bieden voor hun problemen, omdat jíj́ hun taal spreekt en hun probleem en verlangen precies zo weet te verwoorden als hoe zij het voelen. Bijkomend voordeel is dat je op een bepaald niveau komt te zitten die je het gevoel geeft dat je niet met pusherige verkoop bezig bent. Als jij je ideale klant glashelder hebt dan komt de klantenstroom eenvoudiger op gang. 

Hoe weet ik wie mijn ideale klant is?

Nu je weet dat je je het beste op je ideale klant kunt focussen om je business goed te laten lopen, vraag je je wellicht af wie die ideale klant nu eigenlijk is. Hoe kom je daarachter? Ik kan je alvast verklappen: dit vereist aardig wat voorwerk. Je zult je diep moeten gaan inleven in je klant. Dit doe je door jouw ideale klant in gedachten te nemen en op te schrijven waar diegene wakker van ligt. Welk verlangen heeft deze klant en waar loopt deze klant keer op keer tegen aan? Hoe zou deze klant graag geholpen worden? Zoek dat eens uit en speel er vervolgens op in. Een stuk herkenning en erkenning is vaak al reden genoeg voor een klant om jouw diensten af te willen nemen. 

Zelf heb ik een enorm diepgravend onderzoek gedaan naar mijn ideale klant en tegenwoordig help mijn klanten dit ook te doen. Om te bepalen wie zijn of haar ideale klant is, spitten we alle details uit op zowel demografisch als psychografisch vlak. Zo kijken we bijvoorbeeld naar zaken als: wat eet of drinkt mijn ideale klant? Wat doet mijn klant het liefst in de vrije tijd? En: wat is de favoriete serie van mijn klant? Het is ontzettend interessant om al deze details uit te pluizen en helderheid voor jezelf te creëren. 

Je komt uiteindelijk terecht op het punt waarop je afstapt van het te algemene ‘ik help vrouwelijke ondernemers’ en toewerkt naar het specifieke (in mijn geval): ‘Ik help coaches en therapeuten die naast hun succesvolle praktijk een online business willen opzetten of opschalen’. Dat is niet alleen mijn tagline: ik heb het heel helder voor mezelf gemaakt waar deze coaches en therapeuten tegen aanlopen. Mijn ideale klanten zijn bewuste ondernemers die vanuit hun hart aan een grotere missie werken. Ik werk met doorzetters, enthousiaste coaches die openstaan voor nieuwe ideeën en die een vrije en open geest hebben. Ik sluit daarmee ook mensen uit: de eeuwige twijfelaars. Ik werk niet samen met mensen die snel in de slachtofferrol schieten. Neem je ideale klant dus goed onder de loep en zorg ervoor dat je precies weet wie ze zijn, wat ze doen en tegen welke problemen ze aanlopen.

Wees authentiek

Ik werk met veel verschillende klanten en het valt me vooral op dat iedere klant zijn of haar eigen, unieke aanpak heeft in het vinden van de ideale klant. Wil jij een goede stroom aan klanten? Wees dan authentiek. Blijf dicht bij jezelf en kijk niet te veel naar hoe anderen het doen.

Ik heb hier nog een mooi voorbeeld over vanuit mijn eigen bedrijf. Ik dwong mezelf er op een gegeven moment toe om video’s op te nemen voor mijn weggever. Ik ging aan de slag, maar kreeg het niet voor elkaar. Wat ik ook deed: mijn video’s kwamen niet lekker uit de verf. Waar dit aan lag? Aan het feit dat ik niet vanuit mijn ware ik werkte. Zelf luister ik namelijk het liefst naar audio. Ik gebruik audio in mijn bedrijf, ik stuur audioberichten naar mijn klanten, ik luister podcasts, ik neem podcasts op en mijn favoriete social media kanaal is Clubhouse. Dus waarom zou ik in vredesnaam video’s opnemen? Als je je op social media beweegt kan het lastig zijn om authentiek te blijven. Je gedachten worden zo snel beïnvloed over alles wat je daar tegenkomt. Een social media break of het ontvolgen van bepaalde contacten kan helpen om dichter bij jezelf te blijven, waardoor je makkelijker je eigen authentieke pad kan bewandelen.

Een ijzersterk aanbod

Zorg voor een ijzersterk aanbod en werk dit uit in verschillende pakketten. Ben je een coach, stap dan af van het ‘uurtje factuurtje’-principe en maak een aanbod in de vorm van een coachingstraject. In het traject verkoop je als het ware de oplossing voor het probleem. Probeer je aanbod zó in te richten dat het exact aansluit bij de verlangens van je ideale klant. Zodra je je hebt verdiept in de wensen van de klant, kun je daar direct op inspelen. Ik raad je aan om in je aanbod ook een instap-aanbod mee te nemen. Waardoor klanten met jou kunnen kennismaken en ook meteen geholpen worden. Dit is een laagdrempelige manier waarop je volume kan draaien en meteen verkoop hebt. Deze klanten kan je daarna weer verder helpen in een groter aanbod. Een belangrijk en veel vergeten punt in het samenstellen van een aanbod is de upsell voor bestaande klanten. In je bestaande klanten ligt de hoogste conversie. Zonde om daar niets mee te doen, toch?

Geef niet op!

Mijn vierde en laatste advies voor het vinden van online klanten: geef niet op! Werk met trial-and-error. Review waaraan je hebt gewerkt en houd de resultaten inzichtelijk. Geef jij een webinar, maar schrijven zich er slechts enkele mensen voor in? Verander dan niet meteen van strategie. Neem een maand de tijd om te kijken wat er gebeurt. Doe eventueel iets extra’s in je aanbod, maar laat de basis staan. Gooi niet meteen alles om als je niet tevreden bent met je resultaat. Houd focus en laat je niet afleiden als je niet meteen het gewenste resultaat ziet. Vier elk klein succes. En een eerste succes is eigenlijk al dat je vol enthousiasme bezig bent om jouw ideale klant verder te helpen bij zijn of haar verlangen! 

Versterk wat je aan het doen bent

Het helder krijgen van je ideale klant, authentiek zijn, het samenstellen van een ijzersterk aanbod en het niet zomaar opgeven zijn dus de stappen die je helpen bij het opzetten van een online bedrijf waarin je kan werken met voldoende klanten. Even voor de zekerheid: deze vier stappen vinden dus plaats vóórdat je met de echte actie aan de slag gaat, zoals e-mailmarketing, webinars, adds en social media inzet. Het bouwen aan de fundering van je bedrijf versterkt wat je aan het doen bent. En dit wordt uiteindelijk zichtbaar en voelbaar in de content die je schrijft, hoe je op een foto staat en hoe jij uiteindelijk een salesgesprek in gaat. 

Ik hoop dat ik je met dit blogartikel weer een stuk dichter naar een succesvol online bedrijf heb geholpen. Wil je meer over dit onderwerp weten of lijkt het je interessant om eens met mij te sparren over wat de mogelijkheden zijn voor je eigen bedrijf? Leuk! Boek een groei gesprek met mij. Ik hoop je gauw te spreken! Je kunt ook meteen aan de slag gaan met mijn werkboek ‘Het diepte onderzoek naar je ideale klant’. Lees hier meer over hoe dit boek jou kan helpen>>