Eline Landgraf

Thuiswerken met rondrennende kinderen om je heen. Als je kinderen hebt dan weet je dat dit niet altijd de meest ideale combinatie is. Gedurende de Coronatijd hebben we allemaal de ballen hoog moeten houden met thuiswerken en kinderen thuis. Dit was voor mij een goede training gezien mijn zoon van 3 jaar oud, 10 maanden thuis geeft gezeten. Hoe dan ook worden we als ouders weer op de proef gesteld met onverwachte lesuitval, vakanties, studie dagen e.d. Maar ook als je smiddags nog even wilt werken en de kinderen uit school zijn.

Intussen heb ik mijn draai gevonden hoe ik het thuiswerken kan combineren met het moederschap. Maar het heeft eventjes geduurd om tot dat punt te komen! Ik heb veel verschillende manieren uitgeprobeerd. Over vanuit huis ondernemen en het hebben van kinderen heb ik in de afgelopen maanden veruit de meeste vragen van mijn volgers gekregen. De hoogste tijd dus om mijn verhaal met te delen over dé sleutel tot succesvol thuiswerken met kids!

Online ondernemen en geld verdienen als moeder

Zo’n drieënhalf jaar geleden startte ik mijn bedrijf. Ik was zwanger én ik was net naar Oman verhuisd. Ik had daar totaal geen achterban van oma’s, tantes en andere potentiele oppassers uit vertrouwde kring. Bovendien gaan baby’s in Oman niet naar de opvang, vanaf het moment dat ze kunnen lopen kan je ze wegbrengen. Dit maakte dat het ondernemerschap al vanaf het begin af aan flexibiliteit vroeg, voor wat betreft de indeling van de dag.

Ik heb altijd één helder doel voor ogen gehad: mezelf financieel kunnen redden als moeder. Daar wilde ik ook wel wat concessies op doen. Zo kocht ik geen dure kleding als de portemonnee het niet toeliet, sportte ik thuis in plaats van met een PT in de gym en deed ik wat minder koffietjes buiten de deur.

Door mijn standaard iets bij te draaien had ik minder nodig en kon ik het moederschap en het opstarten van een bedrijf vanuit volledige ontspanning doen. Daarnaast slapen baby’s het eerste jaar vrij veel. Ik kon daarom aardig wat uren draaien in het begin.  

Focus behouden in je online bedrijf

 Maar naarmate Laurenz ouder werd, had hij ook steeds meer aandacht nodig. Vanaf dat hij acht maanden was, kreeg ik aanzienlijk minder tijd te besteden voor mijn online bedrijf. Ik wilde echter wel koers blijven houden in de groei van mijn onderneming. Het werd noodzaak om met een volle focus te gaan werken!

In de tijd waarin ik me puur concentreerde op werk (‘werktijd’), focuste ik me heel bewust op datgene wat me dichter bij mijn doel bracht. Als ondernemer kun je duizend-en-één dingen doen, maar het was destijds zaak om me tijdens mijn wérktijd te focussen. Mijn eerste doel was om meer klanten te krijgen. Ik deed dit onder meer door mijn huidige klanten een berichtje te sturen waarin ik vertelde dat ik ruimte had voor nieuwe kennismakinggesprekken. Mijn klant deelde dit in zijn of haar netwerk en al snel vulde mijn agenda.

Destijds deed ik niet veel met social media of podcasts. Het enige wat ik deed was geregeld scrollen in Facebookgroepen, daar werden veel vragen uitgezet door ondernemers die opzoek waren naar hulp binnen hun online bedrijf.  Zo was ik geen tijd kwijt aan posts, stories en ging ik gericht op mijn klanten af.

Ondernemende moeders vragen om hulp

In mijn tweede jaar als ondernemer wilde ik echter gaan opschalen. Ik bracht Laurenz naar de opvang en streefde ernaar om zoveel mogelijk rendement uit die ene dag te halen. Zo vroeg ik mijn man of hij Laurenz weg kon brengen. Dat leverde me alweer een uur (!) op.

Bovenstaand voorbeeld is een constructie waar je ook eens over na kunt denken wanneer je het ondernemerschap niet weet te combineren met je kinderen: hoe kan iemand anders mij helpen, waardoor ik meer tijd voor mijn bedrijf overhoud? Stel dat jouw moeder één dag in de week op je kroost past. Je zou haar dan kunnen vragen of ze samen met de kinderen kookt. Dat scheelt alweer!

En in plaats van dat jij de kinderen naar haar toe brengt, dat je vraagt of zij ze bij jou komt ophalen. De eerste stap is altijd: hulp vragen. Stel die vraag gewoon!

Online afspraken en kinderen

Maar wat nu als je kind wél de hele dag of middag na schooltijd thuis is, terwijl jij nog even wilt werken? Mijn eerste advies is, zorg voor een eigen werkplek, een kind snapt dan ook beter dat als je daar zit dat je aan het werk bent.  Ik heb de luxe van een kantoor aan huis, tegen de woonkamer aan. Soms is dat onhandig, omdat ik alles hoor wat er in huis gebeurt. Maar Laurenz kan prima even zelf spelen als ik met de deur open werk. Of hij zit bij mij te kleuren of wat te spelen en dan weet hij dat ik even aan het werk ben. 

Het werken probeer ik op een leuke en positieve manier te brengen. Ik haal er oprecht veel energie en plezier uit. Op het moment dat ik mezelf voornam dat werken en een spelend kind heel goed samengaan, werd alles makkelijker. Kinderen kunnen écht even alleen spelen, de ene echter wat langer dan de ander. Daarnaast ben ik ook makkelijk met de televisie als ik echt even iets moet afronden. Er zijn genoeg educatieve programma’s te vinden. Zo leert Laurenz veel Nederlandse woorden door naar Juf Roos te kijken. Dat komt hem goed van pas in zijn drietalige opvoeding. Hij zingt alle Nederlandse liedjes met gemak mee. Ik zie dit zelf als een win-win!

Zoom-meetings en rondlopende kinderen

Waar ik zelf grote moeite mee had was het hebben van meetings en dat ik dan gestoord zou worden door mijn zoon. Ik plande dus altijd meetings als hij uit huis was, maar op een gegeven moment paste dat niet meer. Mijn bedrijf groeide en groeide en toen kwam er ook nog de Covid-tijd waardoor de opvang dicht ging. Laurenz was destijds twee jaar en hij ging tweeënhalve dag per week naar die opvang. In maart 2020 ging zelfs alles in Oman dicht voor zo’n tien maanden.

Deze situatie heb ik in het begin opgelost door de schoonmaakster te vragen om met Laurenz te spelen. Richting het einde van de tien maanden lockdown hebben we een fulltime nanny ingeschakeld. Dit gaf me alle flexibiliteit om te kunnen werken. Momenteel werk ik maximaal zes uur per dag. Vier uur in de ochtend en twee uur in de middag. Dit brengt me de mogelijkheid om iedere dag met Laurenz te lunchen en om iets leuks met hem te doen.

Maar even terug naar die meetings. Ik vond dat dus echt een ding. Ik wilde absoluut niet dat Laurenz binnen zou komen lopen. Ik vond dat ik dan onprofessioneel zou overkomen naar mijn klanten. Maar doordát ik er zo krampachtig mee omging, kwam hij júíst huilend binnenlopen omdat hij bijvoorbeeld was gevallen. Je ziet het vast al voor je: een hysterisch kind met een rennende nanny erachteraan.

Op een gegeven moment ben ik met een coach in gesprek gegaan die zich heeft gespecialiseerd in thuiswerken met kinderen. Ik heb mijn zorgen vervolgens compleet losgelaten en de intentie gezet dat het helemaal oké is voor mijn klanten als mijn zoon door het beeld schuifelt. Hij is hier immers, hij hoort erbij. Dat is gewoon zoals het is!

Soms horen klanten hem lachen op de achtergrond of zien ze dat hij iets aan mij vraagt. Het fijne van nu is dat, doordat ik er niet meer ingewikkeld over doe, Laurenz nog eigenlijk zelden komt binnenlopen. Vaak luistert hij even aan de deur of hij mij hoort praten, en als hij mij hoort praten loopt hij even naar zijn vader of de nanny. Maar als hij binnenkomt, dan ben ik daar ook helemaal oké mee. Ik geef hem de aandacht en dan is het weer goed. Mijn klanten hebben er totaal geen moeite mee. Sterker nog, het levert vaak ook grappige situaties op. Zoals die keer dat ik met Laurenz op schoot zat en mijn klant met een hond!

Samenvatting: succesvol online ondernemen als moeder

Nog even alles heel duidelijk op een rijtje. Hoe kun je succesvol online ondernemen combineren met het moederschap?

1) Deel je tijd heel duidelijk in: focus óf op je kind, óf je werk. Op allebei tegelijk werkt niet.

2) Leg de situatie duidelijk uit aan je kind. Jij gaat nu werken en hij speelt zelf, kijkt tv of doet iets met de oppas. Houd dit positief en onderbouw wat je zegt. Ik vertel Laurenz vaak dat ik mijn werk leuk vind, en om het goed te kunnen doen heb ik even alle aandacht nodig. Straks ben ik er weer voor jou.

3) Zorg voor een eigen afgeschermde werkplek. Dit creëert duidelijkheid voor jou en voor je kind.

4) Ga je werken? Stel dan een heel duidelijk doel. Ga dus niet zitten consumeren op social media, maar doe iets wat je dichter bij je omzetdoel brengt.

5) Maak nuttig gebruik van de tijd die je krijgt. Slaapt je kindje nog of speelt hij bij een vriendje? Ga dan voor je werkdoel. Laat de boodschappen, de afwas en de strijkbout voor wat ze zijn.

6) Vraag gericht om hulp, zodat het je tijd oplevert.

7) Overtuig jezelf van het feit dat je zéker kunt werken met een kind thuis. Waar ik vorig jaar geen meeting kon plannen omdat ik echt niet gestoord wilden worden tijdens een gesprek, plan ik nu al mijn afspraken júíst in wanneer Laurenz thuis is. En ja, hij loopt af en toe binnen. Soms om alleen even te kijken en soms om iets te vragen. En dat is nu eenmaal hoe het is. Als ik daar een big deal van zou maken dan zou mijn tijd voor online afspraken heel schaars worden.

Ik ben heel benieuwd naar hoe het bij jou gaat met kinderen thuis. Laat je in ieder geval niet weerhouden om te starten met ondernemen als je kinderen hebt. Ik heb het heel prettig kunnen opstarten. En omdat mijn bedrijf inmiddels goed draait heb ik nu ook de mogelijkheid om een nanny in huis te hebben.

Meer tijd voor je kinderen en meer omzet?

Een online bedrijf kan je zo inrichten dat processen doorlopen als jij met je kinderen wat leuks aan het doen bent. Als je meer wilt weten over hoe je slim kan automatiseren waardoor je je omzet eenvoudig verdubbeld met minder tijd achter je computer, stuur mij een berichtje via eline@gettingstructured.nl dan plannen we kennismaking in. Of e-book waarin ik je meeneem in diverse mogelijkheden van het online ondernemen.

Wil je geen blog meer missen? Schrijf je hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik mijn blog met je deel en een overzicht van de podcastafleveringen die online zijn gekomen.